srijeda, 17. svibnja 2017.

Kuhanje i učenje u prirodi

Srijeda, 17. svibnja 2017.

Nakon doručka voditeljica nas pita što bismo napravili kad bismo se našli na vrhu neke visoke planine – Himalaje, kako bismo se spustili. Nakon raznih odgovora nam postavlja ponovno isto pitanje – kako bismo se spustili, ali da smo jaje koje ne smije puknuti. Nakon raznih prijedloga voditelji nas dijele u tri grupe i daju nam materijale (krpu, 2 balona, nekoliko slamki i nekoliko konopa te jaje). Zadatak je napraviti padobran za jaje koje se treba spustiti s vrha planine bez da se razbije. Kad smo napravili padobrane, izlazimo vani vidjeti kako smo bili uspješni u izradi. Penjemo smo se na vrh kuće i bacamo naše padobrane. Svi smo uspješno napravili zadatak te se niti jedno jaje nije razbilo.






Poslije toga odlazimo u šumu s priborom i namirnicama za paljenje vatre i kuhanje hrane. Dio grupe pali vatru, neki sjeckaju povrće i meso, neki su kuhaju vodu za kruh… Zatim svatko od nas u najlonsku vrećicu stavlja brašna sa suhim kvascem i mlakom vodom kako bismo napravili tijesto za kruh. Nakon što smo ga umijesili, vrećicu s tijestom stavljamo u majicu da ga naše tijelo grije kako bi se podiglo.




Dok se tijesto diže, beremo jestivo lišće s jedne vrste drveća u šumi. To lišće kasnije miješamo s tijestom koje pečemo nad vatrom na velikoj okrugloj posudi sličnoj tavi.



U toj istoj posudi pečemo i povrće i meso koje smo pripremili. Tijekom svih priprema za kuhanje i za vrijeme samog kuhanja pričamo o raznim kemijskim procesima koji se zbivaju pri dizanju tijesta, gorenju vatre, uključili smo i znanja iz fizike i biologije itd.



Na kraju smo ispekli i pitu od jabuke koristeći zatvoreni metalni okvir kojim smo omogućili da se pita jednako peče sa svih strana.






 S užitkom smo sve pojeli, a nakon jela ponovno razne aktivnosti.


Poslije toga odlazimo malo dalje u šumu na križanje dviju staza. Tu nam voditeljica priča priču o jednoj ptici te prepoznajemo da je riječ o svraki. Zatim dobivamo zadatak napraviti gnijezdo – okvir gnijezda, u parovima, ali svaki par mora napraviti u obliku nekog drugog geometrijskog lika. Zatim trebamo pronaći nekoliko grančica i skratiti ih do duljine od 31 cm. Te grančice stavljamo u naše gnijezdo i počinje igra otimanja grančica. Trebamo u paru dogovoriti taktiku kako sačuvati gnijezdo, a u isto vrijeme otimati iz tuđeg gnijezda. Time se uživljavamo u ulogu ptice i dobro se zabavljamo i trčimo. Zatim smo komentiramo što smo sve kroz igru naučili o svraki i životu ptica općenito.


Dijelimo se u dvije grupe. Jedna grupa odlazi k voditelju, a druga k voditeljici. Voditelj priprema deblo koje je podiže i vezuje za dva stabla tako da je deblo u horizontalnom položaju na visini od otprilike 2 metra. Ispod debla je teret, kanta za vodu, užad i koloture. Naš zadatak je podići teret s tla tako da koristimo što manju snagu, odnosno na drugoj strani užeta vezati kantu sa što manje vode, a da podigne teret. Pokušavamo riješiti problem nekoliko minuta, trudeći se prisjetiti se naučenoga iz fizike i matematike. Međutim, ne ide.


Zatim nam voditelj otkriva rješenje kako podići teret s dvostruko, četverostruko ili šesterostruko manjom težinom s druge strane užeta jednostavnim korištenjem kolotura. Isprobavamo funkcionira li to zaista te nam zauvijek to ostaje u pamćenju. 



Kod voditeljice je u isto vrijeme druga grupa. Voditeljica nas traži da pronađemo u prirodi 5 predmeta počevši od najtežeg ka najmanjem. Kad smo pronašli predmete trebamo procijeniti masu svakoga te voditeljica zapisuje naše pretpostavke. Procjenjujemo masu uspoređivanjem s poznatim masama i koristeći klackalicu, što je bila naša ideja, a ne sugestija voditeljice. Nakon procjena igramo igru – ovčice idu u raj. Bacamo plosnate drvene pločice koje sa svake strane imaju određen broj urezanih križića koji predstavljaju broj bodova. Svatko od nas dobiva grančicu koja predstavlja ovčicu te ju ovisno o osvojenom broju bodova nakon bacanja pločica podižemo na sve više grane stabla na kojem igramo. Cilj je doći do vrha stabla – u raj. Nakon što su obje grupe završile s aktivnostima, koristeći vagu provjeravamo koliko smo bili točni u našim procjenama.


Navečer - odlazak u prirodni rezervat.



Nema komentara:

Objavi komentar