ponedjeljak, 15. svibnja 2017.

Sharing Landscapes Santorini / Greece

2. DAN
Napokon upoznajem ostale sudionike seminara, te organizatoricu Leticiju i krećemo na prvi zajednički zadatak: upoznavanje mjesta Megalochori pod vodstvom lokalne učiteljice Ifigenije. Putem saznajem nekoliko informacija koji me ostavljaju iznenađenom: nije preporučljivo fotografirati tijekom obilaska mjesta. Prva mi je pomisao bila, pa kako ću sve dokumentirati bez fotografija. No, pravila su pravila pa kriomice lovimo trenutke za slikanje.
Dolazimo do "učionice" gdje nas voditelj David traži da opišemo svoje doživljaje obilaska kroz sva osjetila: vid, njuh, zvuk, osjećaji, boje, ljudi koje smo sreli.... I tek tada shvaćamo zašto nismo smjeli fotografirati.
Kada izlazimo s učenicima izvan učionice trebamo ih uputiti da se koriste svim osjetilima a ne ograničiti se samo na jedno osjetilo.
Slijedi predstavljanje sudionika. Svatko od nas trebao je predstaviti sebe i zemlju iz koje dolazi uz pomoć tri predmeta ili slike. Pripremila sam slikovnu kartu Hrvatske sa znamenitostima, panoramsku sliku Zagreba i licitarsko srce te fotografiju moje škole. Bilo je baš zanimljivo slušati predstavljanja ostalih i na taj način upoznati države i gradove iz kojih dolaze: Švedsku, Češku, Poljsku, Portugal, Litvu.
Prije pauze za ručak predstavljeni su web alati koje ćemo upoznati i koristiti tijekom seminara te način rada i zadaci koje trebamo izvršiti. Podijeljeni smo u grupe u kojima ćemo u nastavku tjedna raditi, te je svaka grupa zadužila tablet koji će nam biti potreban pri radu. Imamo tjedni zadatak: odabrati temu/područje koje će prikazati naš tjedni boravak na Santoriniju a koji ćemo izraditi kroz priču u Adobe voice aplikaciji. Tijekom tjedna trebamo skupljati materijale, fotografije vezane za našu temu i sve to na kraju tjedna uokviriti u jednu priču. Naša grupa je odabrala hranu kao nit koja se provlači kroz sve dane, i to ne samo onu koju ćemo kušati već i onu koja se uzgaja ili proizvodi na otoku.
Ručak je bio u lokalnom, malom obiteljskom restoranu u kojem ćemo kako smo saznali i sami kuhati kasnije u tjednu.
U nastavku slijede upute o ostalim alatima koje ćemo koristiti u zadatcima tijekom boravka na otoku i obilascima znamenitosti. To su: QR Code Maker i Reader, Bambosa, Pinnacle pro, Photosynth, Trinio, Aurasma.
Ostatak popodneva imamo slobodno za razgledavanje mjesta i prikupljanje materijala za tjedni zadatak. Kako smo saznali, Otok Santorini je vulkanski otok, kaldera, koja nastaje urušavanjem vulkana. U prošlosti su stanovnici otoka svoje kuće dubili u tlu, stanovali su u kućama/špiljama. Jednu takvu "kuću" posjetili smo i mi.

Gradovi i sela na otoku uglavnom su smještena na uzvisinama i kako bi se spustili pješice do mora potrebno je  malo i pomučiti se.
Na otoku svaka obitelj ima svoju malu crkvu i zaštitnika kojega slavi, tako da se lokalni stanovnici mogu skoro svaki dan lijepo provesti i nahraniti ako znaju tko i gdje slavi taj dan svoga zaštitnika.





Nema komentara:

Objavi komentar