četvrtak, 18. svibnja 2017.

Sharing Landscapes Santorini / Greece

5. DAN
Ponovno u gradu Fira/Thera u obilasku Povijesnog muzeja.

Zadatak je odabrati jedan izložak te ostalim grupama prezentirati to na način kako bi to inače učinili da smo s učenicima u obilasku muzeja. Naš odabir je pao na predpovijesnu kadu od kamena, koja čak ima odvod za vodu! Fascinantan predmet uz ostale izloške koji zadivljuju svojom ljepotom, dizajnom, inovativnošću...
Muzej je idealno mjesto za prikaz Trinio aplikacije uz pomoć koje možemo snimiti predmet sa svih strana ( 3D ) te ga kasnije prikazati učenicima. Zgodna aplikacija je i Aurasma koja daje dojam proširene stvarnosti. U snimak stavljamo virtualnu sliku lika koji nas može voditi kroz priču (slično kao Pokemon potraga).
U nastavku dana dolazimo u mjesto Akrotiri gdje se nalaze iskopine minojskog naselja iz brončanog doba. Naselje je potpuno opustošeno i evakuirano tijekom erupcije oko 1627. p.n.e., te je zakopano vulkanskim pepelom, koji je očuvao freske, građevine i umjetnička djela a dio kojih se sada nalazi u muzeju u Firi. Ovo naselje je iskopano sasvim slučajno 1967. Otkriveno je samo 30% naselja i ostavlja zbilja izuzetan dojam na čovjeka. U to vrijeme su već imali kanalizaciju, banke, javne ustanove su bile posebno obilježene, sagrađene od velikih obrađenih blokova, dok su kuće građana bile građene od manjih cigli.

U povijesnom okruženju koristimo prigodu upoznati se s aplikacijom Photosynth uz pomoć koje možemo prikazati prostor u 360 stupnja.
Pije večere odlazimo na poznatu Crnu plažu s crnim pijeskom i vulkanskim kamenjem na kojem se proteže nepregledni niz kafića i restorana.
Posjetili smo i obnovljenu vinariju koja je bila poznata po tome što se prijašnji vlasnik vinarije na vrhu brežuljka dosjetio kako najjednostavnije dostaviti vino u luku u podnožju brežuljka: postavljanjem cijevi niz padinu, vino iz spremnika teče do bačvi u podnožju.

I još jedan zalazak sunca u odličnom društvu i još boljoj hrani. Zalazak sunca vidi se inače s cijelog otoka, no tko god dođe na Santorini mora doživjeti zalazak sunca u gradu Oia. To znači da se svakako moram vratiti ispraviti taj propust.





Nema komentara:

Objavi komentar