ponedjeljak, 30. travnja 2018.

"Structured Educational Visit to Schools/Institutes and Training Seminar in Iceland"

21.travnja 2018.

ICELAND IS NICELAND!!!
Rekli su to svi koji su posjetili ovu najsjeverniju europsku zemlju, pa je došao trenutak da ju i ja konačno upoznam.
Priprema za odlazak na tečaj Erasmus+ Structured Educational Visit to Schools/Institutes and Training Seminar in Iceland započele su već 2016./17. pri stvaranju Europske strategije škole te na jednoj od konferencija čiji je organizator bila Agencija za mobilnost i programe EU, na kojoj sam igrom slučaja upoznala tri kolegice koje će zajedno samnom ići na isti tečaj ili seminar u Reykjavik. To su kolegice Samanta Matejčić Čotar, Arijana Dobrila Barbaro iz OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja i kolegica prof.biologije Žaklin Lukša iz Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.
S obzirom da do Islanda nema direktnih letova,krenule smo dan ranije rutom Zagreb-Frankfurt-Reykjavik.

Nakon šest sati leta u glavnom gradu Islanda dočekao nas je predivan sunčani dan, no temperatura je tek 4°c.
Sjeća li se itko od vas kultne serije "Život na sjeveru",e upravo tako izgleda Island.
Island je vulkanski otok u Atlanskom oceanu,između Europe i SjeverneAmerike,svega 287 km do Grenlanda dok najsjeverniji teritorij Islanda prolazi Arktički krug.
Najzapadnija je zemlja Europe i članica je EU i  EFTE.
Površinom je mali,svega 103 000 km2,a naseljava ga oko 320 000 stanovnika.Veći dio stanovništa,oko 200 000 živi u glavnom gradu Reykjaviku u kojem je organiziran moj seminar.

Budući da je vremenska razlika između Hrvatske i Islanda 2 sata te da na Islandu Sunce zalazi iza 22:00 bila je to prava prilika da upoznamo Reykjavik.
Povijest Islanda traje s dolaskom prvih doseljenika na Island u 7. stoljeću.
Prvi useljenici su bili irski redovnici. U 9. stoljeću otkrivaju ga Vikinzi (834.god. spominje se dolazak norveških Vikinga Ingulfora Arnarsona) koji ga nazivaju Island. Islandski:Ledena zemlja. Od 9. do 10. stoljeća otok nastanjuju iseljenici iz Norveške,Irske i Škotske. U10.st. Vikinzi s Islanda otrivaju Grenland i obale Sjeverne Amerike.

Ukratko,Island je neovisna država tek 74 godine,prije neovisnosti , teritorijalno su pripadali Kraljevini Danskoj. Zbog toga im je danas drugi obavezni jezik danski.
1946. na Islandu se podiže američka vojna zrakoplovna baza Keflavik, a 1949.god. Island pristupa NATO savezu.
U sve te činjenice uvjerili smo se vidjevši ovaj zanimljiv grad. Kuće sa šarenim fasadama u samom središtu grada u kojima se danas nude tipični islandski suveniri i specijaliteti namjenjeni turistima. U Turističkom centru uputili su nas u tipični islandski restoran ISLANSKI BARINN s tradicionalnim jelima,pa smo primjerice za predjelo probali kitovo meso koje je na naše iznenađenje bilo vrlo začinjeno i ukusno. Kasnije smo probale svježi bakalar koji se serviran s puno povrća, salatu od lososa i janjeći hamburger. 
Možete ga vidjeti na fotografiji iznad.  U servis obavezno dolazi hladna , najkvalitetnija voda na svijetu. Ono što je u konačnici bilo manje slasno su cijene obroka.U samom središtu grada dominira katedrala HALLGRIMSTORG,visoka 74.5 metara.Najviša je građevina na cijelom Islandu. Nazvana je po pjesniku i svećeniku Hallgrimuru Peturssonu. U daljini se može vidjeti dominantna  i impresivna, snjegom prekrivena planina Esja,visina joj je 914 m,ona je stanovnicima Reykjavika orijentir vremenske prognoze.Stalno promatraju planinu kako bi znali kakvo ih vrijeme trenutno očekuje. Jer tu se u jednom satu vrijeme promijeni strašno brzo. Prvi dan obišle smo samo središte grada i skupile već puno novih zanimljivih informacija o Reykjaviku. Sat pokazuje 22:30,a vani je još uvijek dan. Kako ćemo zaspati?










  





Nema komentara:

Objavi komentar