srijeda, 27. rujna 2017.

Internacinalzacija i digitalizacija za u za unapređenje konkurentnosti škole
Tap-swipe-pinch , Tallinn, Estonija
27.09.2017

Danas smo posjetili dvije estonske škole.
Prije podne smo proveli u 21. školi (naziv potječe još iz razdoblja SSSRa, ali ga nisu mijenjali jer ih je asocirao na 21. stoljeće). Na ulazu su nas dočekali učenici  završnih razreda koji su bili naši vodiči kroz školu (i kojim su nam na odličnom engleskom jeziku objašnjavli kako funcionira njihova škola)   te školski zbor koji nam je otpjevao dvije pjesme.


Školu pohađaju učenici od 6/7 godina do mature (18 godina). Osnovna škola je podijeljena tako da ima specijalizirane razrede za muziku, engleski, robotiku i poduzetištvo, a viša škola ima specijalizirane razrede za znanost, engleski i humane znanosti.  Nastavnici u nastavu uvode nove metode, nastava je interaktivna, a koriste razne digitalne uređaje i aplikacije u poučavanju. Atmosfera u školi je izrazito pozitivna i motivirajuća, nastvnici puni entuzijazma, a na učenicima se vidi da su ponosni na svoju školu.

Poslije podne smo otišli u Gustav Adolf Grammar School koja je jedna od najstarijih  srednnjh škola u Europi (utemeljena je u 17.st.)
Školu pohađaju učenici od 6/7 godina do mature.
Kroz školu nas je proveo učenik završnog razreda Karl Vilhelm Valter koji je pobjedio na vrlo popularnom znanstvenom kvizu za mlade Rakett 69.

Škola u nastavi puno koristi ICT . Obzirom da je u Estoniji teško naći ICT stručnjaka za rad u školi njihovi učenici viših razreda poučavaju učenike nižih razreda. Škola ima nekoliko 3D printera pomoću kojih učenici izrađuju različite predmete.
Na kraju smo bili na  satu kemije gdje smo radili pokuse i koristili  tablete u nastavi te smo na taj način iskusili kako se provodi  STEM nastava u toj školi.





Nema komentara:

Objavi komentar