srijeda, 26. srpnja 2017.


23. srpnja 2017.

Developing thinking skills through cultural traditions

23. srpnja je završio moj seminar u čarobnom Alicanteu. Zadnje svoj posjetili gradić Elx (na španjolskom Elche). Njegova posebnom leži u religijskim običajima i staroj bazilici u kojoj se svake godine održava liturgijska predstava o Marijinom smrti i uzašašću (14. I 15. kolovoza). To je jedina crkva u kojoj se oduvijek održavala predstava jer u ostalima gluma nije bila dopuštena. Svečanim nastupom glumaca koji cijelo vrijeme pjevaju dočarana je Marijina smrt i dolazak apostola. Bazilika je posebna i po starom mehanizmu na njezinom stropu s kojeg se spuštaju anđeli i cvijet šipka u kojem je Marijino tijelo uzneseno. 
Gradić Elx je poznat i po plantažama palmi, jedino takvo mjesto u Europi.






Slijedeće smo posjetili Pusol muzej koji sadržava cijelu povijest mjesta, ali i u kojem se nalazi škola koja je priznata od strane UNESCA. Razredi imaju malo učenika i sastoje se od kombiniranih razrednih odjeljenja, slično kao i u našoj školi koja ima mađarsko razredno odjeljenje. 









S obzirom da su u mojoj grupi bili sve učitelji, dopustili su nam da razgledamo učionice.








Nakon povratka u Alicante slijedi svečana podjela certifikata, razmjena iskustava, povratne informacije o seminaru te prisjećanje doživljenog.






Ovo iskustvo me obogatilo i dalo puno ideja za nastavu jer smo sve doživjeli gledajući i posjećujući razne znamenitosti, jednako kao što učenicima trebamo pružiti izvanučioničnu nastavu jer će tako bolje upamtiti viđeno i doživjeti svim osjetilima. Razvijaući kritičko mišljenje učeći o običajima učimo djecu toleranciji i poštivanju svoje tradicije, ali i tuđe.
Sutradan sam otputovala iz Alicantea u Amsterdam, a potom u Zagreb. 

Nema komentara:

Objavi komentar