ponedjeljak, 30. travnja 2018.

Structured Eduucational Visit to Schools/Institutes & Training Seminar in Iceland

22.travnja 2018.
nedjelja

Budim se u 4:30, to bi u Hrvatskoj bilo 6:30. Vani je prekrasno,sunčano. Što je za Island vrlo neobično i ne baš često.
Odlazimo na tradicionalni islandski doručak. Najviše se veselim SKYRU,tipičnom islandskom jogurtu ,vrlo guste teksture,nalik je grčkom jogurtu. Tu ga možete kušati s različitim okusima.
Odabrala sam skyir s boravnicama koje također rastu na Islandu. Islanđani ga konzumiraju u izobilju i kažu da ih skyr pomlađuje te da je izuzetno zdrav.Tradicionalna kzhinja bazirana je na ribi (lososu i bakalaru)i janjetini.



Imale smo sreću što smo se prije dolaska povezale s kolegicom rodom iz Osijeka koja na Islandu živi već 20 godina. Uvijek je najbolje upoznati zemlju kroz oči njezinih stavnovnika. Tatjana Latinović nam je u tome bila izvrstan izvor informacija te dobro i ugodno društvo.
Saznali smo da je Islan u posljednih 10 godina doživio procvat ponajprije u turizmu koji mu je uz ribolov glavni ekonomski pokretač.
Govore o tome u prilog činjenice što je Reykjavik veliko gradilište.Grade se novi stanovi i hoteli. Zanimljivo je da Islanđani minimalno plaćaju potrošnju vode,grijanja i el.energije.Island obiluje geotermalnom energijom.Bespaltno im je obrazovanje i imaju vrlo visoki životni standard. U posljednje vrijeme Island naseljava velik broj ljudi iz cijelog svijeta.
Tatjana nam je otkrila i kulturu baziranu na korištenju gradskih bazena, svaka četvrt ima nekoliko gradskih bazena. To su bazeni s termalnom vodom od 39-40°c. Taj dan smi imale vremena obići veliko kulturno zdanje koje dominira Reykjavikon,Koncertna dvorana HARPA (harfa).Svečano je otvorena je 4. svibnja 2011. Fasada je od staklom u boji koja je inspirirana okolišem Islanda. Vrijednost investicije je 164 miliona eura. Arhitekt je Henning Larsen,dizajner fasade Olafur Eliasson. Mjesto je to za koncerte,izložbe ,radionice za djecu i druženja u panoramskom restoranu.
Grad Reykjavik i općenito Island je vrlo sigurna zemlja s malim postotkom kriminala i vrlo ugodno mjesto za život s malom djecom. U to smo se uvjerili na mnogim mjestima,jedno od njih je Gradska vječnica u kojoj se u nedjelju održavala plesna radionica  za djecu i roditelje.

U nedjelju 22.travnja u 17:00 započeo je i naš seminar u organizaciji English Mattersa. English Matters je edukacijski centar koji tečajeve i seminire organizira unatrag 20 godina.
Sastanak sudionika organiziran je u centru grada u hotelu Plaza.
Sve nas je iznenadio velik broj sudionika koji dolaze iz 19 zemalja EU. Točno nas 110.
Na početku smo se predstavili jedni drugima te sam ih sve pozvala da posjete našu predivnu Hrvatsku i grad Zagreb koji su zaista u novije vrijeme turistički poznati i vrlo  popularni.Tu smo saznale da iz Hrvatske dolaze još tri kolegice iz Koprivnice,Rijeke i Zagreba.Idealna prilika za upoznavanje i razmjenu iskustava o realizaciji projekata koji se provode u njihovim školama.Obzirom na broj sudionika podijeljeni smo u 5 radnih skupina prema kojima ćemo u narednim danima obilaziti različite škole.Na ovoj fotografiji možete vidjeti moju skupinu. Na početku sam se upoznala s kolegicom iz Estonije ,Elinom s kojom sam dogovorila međunarodnu suradnju.Dobili smo hodogram aktivnosti po danima i zadatak za izradu osobnog portfolia koji će nam biti uvjet za dobivanje potvrda o sudjelovanju (certifikata).











Nema komentara:

Objavi komentar